De Avonden

Belgisch-Frans

De Avonden
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenBelgisch-Frans
SpecialiteitBiologisch
Accommodatie honden toegelaten, terras, menu is beschikbaar in het Nederlands, kindvriendelijk
Mogelijkheden vegetarische maaltijd
Prijzen
Budget €Driegangenmenu €25
Voorgerecht €5,0 tot €11,0
Hoofdgerecht €15,0 tot €18,0
Nagerecht €5,0 tot €5,0
Visa
Openingsuren
ma van 18:30 tot 22:00
di van 18:30 tot 22:00
wo van 18:30 tot 22:00
do van 18:30 tot 22:00
vr van 18:30 tot 22:00
za gesloten
zo gesloten

Over De Avonden

terug naar de essentie

'Ons moeder' vraagt altijd als ik ergens ging eten: 'En was het lekker?' Meestal antwoord ik: 'Jij kookt minstens zo goed.' Het is zo, mijn moeder is een begenadigd kok. En het is waar, lekker eten is de essentie van een restaurant. Concepten en uitstraling zijn leuk, maar wat er op je bord komt, is wat telt. En dat is de filosofie van De Avonden op de Ham.
In het herenhuis waarin De Avonden zit verborgen, heerst een huiselijke gezelligheid, onder meer door de warme aarde- en natuurkleuren aan de muur. Maar vooral het interieur voelt aan als 'thuis'. Naast een gemeenschappelijke tafel staan er kleine, wankele keukentafeltjes met een collectie van oude keukenstoelen. Van het bestek en de borden lijkt niets op elkaar. Maar het klopt wel, tot en met de geruite tafellakens.
We eten er op een doordeweekse dag. Een jonge, vriendelijke ober wijst ons het gereserveerde tafeltje. Er staat een kommetje met olijfjes klaar en we krijgen meteen de drankkaart. Voor het eten wijst de ober naar het krijtbord waar zes voorgerechten, acht hoofgerechten en drie desserts op staan, inclusief vegetarische gerechten. Het menu verandert naargelang het aanbod en is waar mogelijk biologisch.
We aperitieven met RoomeR (?4) en pommeau (?4). Ik ga voor de huisgemaakte garnaalkroketten (?10,50) als voorgerecht. Mijn vriendin kiest voor de warme geitenkaas op toast met pompoenconfituur (?10,50).
De kroketten komen op een bedje van koude couscous met rucola en citroen. Ze smaken heerlijk, met véél garnalen en een stevige, smeuïge vulling. Ook het geitenkaasje smaakt naar meer. De combinatie met de pompoenconfituur is geweldig.
Voor het hoofdgerecht kies ik de ragout van everzwijn met bospaddenstoelen (?18). Aan de overkant wordt het de bouillabaisse (?18). Het is wat wachten, maar de stevige voorgerechten krijgen zo tijd om 'even te zakken'.
Hier geen klaargemaakte borden, alles komt in zijn eigen potje. De ober zet een grote kom geurige vissoep op tafel. In de pot zwemmen een grote krabbenpoot, wulken, mosselen en allerlei vis.
Voor de ragout komen vijf kommmetjes op het ondertussen te kleine tafeltje: ragout, gebakken aardappelen, spruitjes, gestoofd witloof en appelmoes. Er is eten voor vier! En alles is heerlijk. Van de perfect gekookte mosselen en de beetgare vis tot de appelmoes met vanille, het gekaramelliseerde witloof en de zacht smakende ragout.
Maar het is te veel. Met spijt in de maag laten we afruimen en nippen we nog even van onze fruitige, biologische rode wijn (€22). Om de gaatjes te vullen laten we ons nog verleiden door een frambozensorbet (€5). We betalen €102. En aangezien de wijn niet op is, krijgen we de fles mee. Mijn moeder heeft flinke concurrentie.

Hier géén ober in kostuum, lounge of andere dure concepten, maar een eerlijke, heerlijke, overvloedige keuken in een warme, huiselijke sfeer.

woord Thierry Van der Maelen
(3/12/2008)
      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over De Avonden

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over De Avonden

buurt: Dampoort
Ham 39
9000 Gent
Tel: 09/233.53.49

toon kaart


Meest bekeken resto's

metriweb resto | film | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden